Logotype för mod Logga bohusläns museum




Serafia
Svensson

1859 – 1924

Lärare och rösträttskämpe

Illustration föreställande Serafia Svensson. Vet du kanske vem Serafia var och vet du hur hon såg ut? Kontakta gärna oss. Illustratör: Lina Schnaufer
Skolfoto över klass i Krokstrand. Läraren i mitten med hatt kan vara Serafia. Detta är dock ingenting vi kan säga med säkerhet, än. Källa: Krokstrands hembygdsförbund



När Serafia Svensson föddes fick inte kvinnor vara med och bestämma i Sverige. Hon ville förändra detta, genom att vara en inspirerande lärarinna och kämpa för att även kvinnors röster skulle bli hörda.

Uppväxt

Serafia föddes och växte upp i Göteborg, som äldsta barnet i en syskonskara på åtta. Hon utbildade sig till lärare och var medlem i Sveriges Allmänna Folkskollärarförening.

I slutet av 1880-talet flyttade Serafia till Krokstrand. Där blev hon småskollärare i Krokens småskola, en tjänst som hon skulle komma att ha fram till hon gick i pension. Hon var väldigt uppskattad som lärare och blev på hennes 25-årsjubileum uppvaktad av både elever och föräldrar.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Serafia var mycket engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt och hennes arbete fick stor betydelse. Hon var ordförande i den lokala föreningen för kvinnlig rösträtt i Krokstrand och satt också med som ledamot i centralstyrelsen i landsföreningen.

Hon såg till att det arrangerades stora evenemang för kvinnlig rösträtt i Krokstrand. Dessa var riktiga folkfester där tal för kvinnors rättigheter blandades med allsång och uppträdanden. Serafia hade en förmåga att samla människor kring rösträttsfrågan och slog flera svenska rekord som tidningen Rösträtt för kvinnor rapporterade om. 1912 fick hon 120 kvinnor och 70 män i Krokstrand att skriva under landsföreningens resolution för kvinnlig rösträtt, bara dagar innan Riksdagen för första gången röstade om ett lagförslag för kvinnlig rösträtt i Sverige. 1913 lyssnade 400 personer när Serafia höll tal om ”Historik över kvinnornas rösträttsfråga”. Samma år hade hon lyckats värva 142 medlemmar till Krokstrands rösträttsförening, vilket var en tiondel av ortens hela befolkning.

Genom sin övertygelse att alla människor ska ha rätt att påverka samhället de lever i, skapade Serafia Svensson en yta för förändring där hon verkade. Innan hon dog 1924, hade hon äntligen fått uppleva att som svensk kvinna gå till valurnan och få lägga sin röst i ett riksdagsval. Detta med vetskapen att generationer av kvinnor efter henne, nu hade rättigheten att göra detsamma.




Filmer om Serafia Svensson

"Vår röst" Lyssna till Karin Askberger som berättar om kvinnor i Krokstrands lokala kvinnohistoria och hur viktig Krokstrands folketshus var för kvinnliga rösträttskampen. Filmproduktion: Astrid Askberger, Mathieu Thibaut, Helge Lind.




Ljud med Serafia Svensson

Om Serafia Svensson och hennes kamp för kvinnlig politisk rösträtt. Inläst av Jienny Gillerstedt




föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida