Logotype för mod Logga bohusläns museum




Dagny
Flaum

1889 – 1987

Jämställdhetskämpe med dubbel magisterexamen

Svartvitt foto. Kvinna i övre tonåren sitter på en stol. Hon har en vit skjorta med stora puffärmar och en mörkmönstrad hängselkjol från tidigt 1900-tal. Hennes mörka hår är uppsatt i en lockig frisyr.
Dagny Flaum under sent 1800-tal i Karlskrona. Fotograf: okänd.
Svartvitt foto. nio stycken lärarinnor sitter och står upp i ett bibliotek. Alla är iklädda blusar och kjolar från tidigt 1900-tal
Gruppbild på kollegorna i Östersund. En av alla de skolor som Dagny Flaum arbetade som lärare på under sin karriär.
Svartvitt foto. Familjeporträtt från sent 1800-tal. Familjen består av 8 personer. Två flickor, tre tonårsflickor, en kvinna i 50 års åldern, en man i 50 års åldern och en tonårspojke.
Familjeporträtt familjen Flaum. Familjen Flaum flyttade till Sverige från Polen när Dagnys pappa fick anställning som religionslärare i den judiska församlingen i Karlskrona.



När Dagny Flaum var barn var inte den statliga skolan öppen för flickor. Detta gjorde att det nästan bara var de som hade föräldrar som kunde betala för privata flickskolor, som kunde ta studenten. Under sitt långa liv kämpade Dagny hårt för att alla flickor skulle få samma chans att gå i skolan.

Uppväxt

Dagny föddes i Karlskrona i Blekinge. Hennes föräldrar uppmanade alla sina barn att studera och sträva efter ett mer jämställt samhälle, något som Dagny tog fasta på.

1908 tog Dagny studenten vid läroverket Lyceum för flickor. Vid den här tiden var det ovanligt att kvinnor studerade vidare för universitet, men Dagny gjorde det och 1911 tog hon en dubbel filosofie magisterexamen i pedagogik och historia vid Lunds universitet. Samtidigt började hon föreläsa i historia på universiteten och höll i examineringar. Hon började sedan sitt yrkesliv som historiker och lärarinna och flyttade till Strömstad. Där fick hon jobb som lärare i tyska, historia och geografi på Samskolan.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Som en del av sin kamp för ett mer jämställt samhälle, engagerade sig Dagny både som centralstyrelsemedlem i landsföreningen för kvinnlig rösträtt och i Strömstads lokala rösträttsförening, där hon som styrelsemedlem var sekreterare. Dagny föreläste om kvinnorörelsens och Sveriges historia och hennes tal beskrevs som både sympatiska och lärorika.

Dagny flyttade ofta, vilket gjorde att hon fick ett stort nätverk av personer som hon tog hjälp av för att arbeta på bred front för den kvinnliga politiska rösträtten. Genom åren gjorde hon även många studieresor runt om i världen.

1939 blev Dagny Flaum adjunkt vid Högre Allmänna Läroverket i Bromma, det vill säga lärare vid det som motsvarar dagens gymnasieskola. Hon bodde där fram till sin död 1987. Under sitt 98-åriga liv fick hon med egna ögon se hur villkoren för kvinnor med tiden förändrades till det bättre i Sverige och hur allt slit som hon och hennes kollegor i rösträttsföreningarna lagt ner, till slut började ge resultat.




Filmer om Dagny Flaum

Musikvideo "Kvinnornas Medborgarsång". Artist Hannah Tolf, fotograf: Donovan Von Martens. Videon är inspelad av projektet MOD2021 i samverkan med Strömstads kommun




Ljud med Dagny Flaum

Kvinnornas sång - Framfört av Estradkören, arrangemang och ledning av Sverker Domar. Inspelningen är gjord som en del av forskningsprojektet Rösträttens sånger, projektledare Marita Rhedin, Göteborgs universitet.






föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida