Logotype för mod Logga bohusläns museum




Karin
Sommar Elmér

1884-1956

Författare och rösträttskämpe

svartvitt foto. Gruppbild med 41 personer stående framför ett vitt sekelskiftshus med spröjsade flaggfönster.
Författarträff för de frisinnades tidning. Karin står i mitten i vit blus och hatt. Fotot är taget under 1910-talet. Fotograf: Okänd Källa: Bohusläns museum
Svartvitt foto. Kvinna i 50 års åldern i halvfigur med ansiktet och blicken vänd mot kameran. Hennes kortklippta lockiga år sticker fram under clochen. Kvinnan har en rävpäls runt halsen.
Författarporträtt av Karin Sommar Elmér. Fotografiet är taget under 1920-talet. Fotograf: Okänd. Källa: Privat



Karin Sommar Elmér levde under en tid då många kvinnor och barn hade det svårt. Karin bestämde sig tidigt för att viga sitt liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter och rättvisa villkor.

Uppväxt

Karin föddes i Kungälv 1884, men växte upp i Uddevalla. I huset där hon bodde som barn fanns också Uddevalla Teater och hon brukade gömma sig i kulisserna för att tjuvkika på föreställningarna. Det var här som hennes dröm om att bli författare och ägna sig åt skrivande, började gro. Med tiden skrev hon många artiklar, sagor, noveller och dikter.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Karin började tidigt kämpa för kvinnors och barns rättigheter. Redan som tonåring skrev hon artiklar och noveller som uppmärksammade olika kvinnosaksfrågor. Karins första artikel om kvinnlig rösträtt publicerades 1908. När den lokala rösträttsföreningen startades i Uddevalla 1905, fick Karin en plats i styrelsen. Genom åren där hade hon olika positioner, först blev hon kassör, sedan sekreterare för att slutligen bli ordförande och centralstyrelsemedlem.

Vid sidan av sitt rösträttsarbete satt Karin också med i styrelsen för Vita Bandet i Uddevalla. Föreningen jobbade på olika sätt för att skapa bättre förutsättningar för kvinnor och barn. Hon var också med i det verkställande utskottet i Frisinnade Kvinnors Riksförbund där hon, tillsammans med bland andra Elin Sundberg, arbetade på bred front för kvinnors rättigheter.

Dessutom jobbade Karin i kommunens fattigvårdsstyrelse i närmare 30 år och var styrelsemedlem i Max Albin Dahlgrens barnhem för flickor. Vid sidan av sitt stora engagemang i ett flertal föreningar och hjälporganisationer i Uddevalla hjälpte hon personligen människor som hade det svårt. Under andra världskriget hjälpte hon över 200 flyktingbarn och försökte se till så barnen fick det liv hon ansåg att alla barn skulle ha rätt till.

När Karin Sommar Elmér dog 1956 hade hon under större delen av sitt liv envist kämpat för att samhället skulle bli mer jämställt och rättvist. Genom henne fick människor, som själva inte kunde föra sin talan, en röst och på så vis en chans till ett bättre liv.




Filmer om Karin Sommar Elmér

Sminktutorial 1920-tal.




Ljud med Karin Sommar Elmér

Möt Karin Elmér. Inläst av Sabina Mittendorf






föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida